Jubel for jubileum

Det er i år 100 år siden den da dampdrevne M/S Fæmund II gjorde sin første tur på Femunden. Mye er forandret på disse hundre årene, både når det gjelder funksjon og teknologi. Lørdag hadde styret og mannskapet i M/S Fæmund II med styreformann Henrik Grønn og kaptein Odd Kjøsnes i spissen, gleden av å invitere gjester til jubileumstur på Femunden.

12. Juni 2005
Kristin Moseng Aas - Fjell-Ljom

Stor jubel og mange frammøtte på bryggene langs Femunden, som her på Jonasvollen, da jubilanten kom innom.
Foto: Kristin Moseng Aas.


En festpyntet båt, entusiastiske gjester og strålende vær ga en flott ramme for turen. Vi la utifra kai i synnervika, og fulgte oppsatt rute med stopp ved Bryggene Røa, Femundshytta, Jonasvolden, Buvika og Elgå.
Underveis fikk vi anledning til å bli kjent med båtens historie gjennom små tablaaer, som utspilte seg på bryggene og ombord i båten.
I motsettning til i dag da båten gir naturoppleveleser til sine passasjerer, ble båten tidligere brukt til både post, varetransport og tømmersleping.
På Røa tok vi ombord eneboeren “Stor -Hans” (Kjell Erik Joten) og Elghunden hans, og på alle bryggene hadde mye folk møtt opp, med flagg og “tidsriktige” kostymer.
Ved Jonasvolden var det liv og røre, da både “måssåkasser” og kopplam skulle lastes ombord.
Mens skuspillerene kom fra Sømådalen teaterlag, var det Dalarna Femund spellmannslag som spilte opp til dans på dekk, og danset ble det! Vert og los for anledningen var Leif Hagen.
På Bryggeloftet i Elgå var det dekket opp til lunsj, med varmrøkt, gravet, peppersik og sikkaker, med råvarer fra sikbua. Ellers var det feiring med både Champangne, kaker, taler og gaver, som seg hør og bør.Kristin Moseng Aas

© Alle rettigheter reservert Fjell-Ljom og AS Avisdrift.


redaksjonen@fjell-ljom.no Fjell-Ljom

Tilbake Neste artikel